Et af Europas vigtigste vådområder, Nationalpark Doñana i Andalusien, er ved at forsvinde!

I starten af 90erne ringmærkede vi grågæs på Risø for at belyse hvorfra de kom og hvortil de trak om vinteren. Tilbagemeldingerne viste, at de var delvist fra Skåne/DK og trak via Holland, til det nordlige Frankrig og ikke overraskende, videre sydpå for at opholde sig i et af Europas vigtigste vådområder, Nationalpark Doñana nord-vest for Guadalquivir flodens udmunding i Andalusien ved Atlanterhavet. Doñana Nationalpark er udpeget som Ramsar, UNESCO World Heritage og Natura 2000 område.  Nationalparken er et biodiversitets hotspot med mere end 600 arter af pattedyr, fugle, insekter og planter, hvoraf en del kun findes her, og som er afhængige af disse vådområder.

I 2014 besøgte Annegrethe og jeg Doñana og var rundt i parken med guides det meste af en dag. Det var en stor oplevelse at besøge de mange naturtyper i Doñana: marsk, pinjeskov, klitter, et netværk af søer og laguner, hvoraf en del jævnligt tørrede ud i et stykke tid, og den uendelige sandstrand. De 54.000 ha nationalpark, som er placeret ovenpå et endnu større grundvandsmagasin, bliver årligt gæstet af millioner af fugle, som yngler eller raster i området, heriblandt den spanske kejserørn og flamingoer.

Som de skånske/danske grågæs havde vi besluttet at komme tilbage til Doñana, i starten af november i år, for at opleve den unikke natur og det rige fugleliv i nogle af de laguner og søer, som er åbne for publikum.

Det blev imidlertid en markant anderledes oplevelse, da en stor del af disse vådområder er udtørrede og havde været det i flere år. At det var så grelt med udtørring af Doñana´s vådområder var overraskende for os. Vi talte med parkbetjente, som stod tilbage med en natur og faciliteter (fotoskjul og gangbroer i området), men ingen af de velkendte fuglearter, som er tilknyttet de små søer i vådområderne omkring El Abuche og La Rocina mfl.

Og ja det er klimaforandringerne, som nu er ved at få Doñana til at forsvinde, som en vigtig lokalitet for fugle, pattedyr, insekter og mangle specielle plantearter, herunder som spisekammer og rasteområder for Skandinaviske grågæs og mange andre rastende fuglearter. Forskere kan se en signifikant sammenhæng mellem udtørring af Doñana, den reducerede mængde nedbør og de stigende temperaturer.

Men det er ikke klimaforandringerne alene som har skabt denne ulykkelige udvikling. Et nyligt studie med anvendelse af NASA satellitfotos fra 1985 til 2018 viser, at 60% af Doñana´s søer og laguner er forsvundet (permanent udtørrede) i løbet af perioden, og ved hjælp af klimadata (temperatur, nedbør…) og data om arealanvendelsen omkring parken har forskerne kunnet adskille, hvor stor en del af udtørringen som skyldes klimaforandringer og hvad der skyldes menneskelig aktivitet langs kanten af Nationalparken. Forskningen viser, at mere end 80% af Doñana´s søer og laguner er negativt påvirket af klimaforandringer og menneskelig aktivitet.

Meget store landbrugs- og drivhusarealer med især jordbær (Huelva området er en af verdens største eksportører af jordbær) og andre bær trækker på store mængder grundvand via både lovlige og ulovlige boringer. Desuden trækker en stor turistby syd for Doñana, Matalascañas, på utroligt meget grundvand. Det er tydeligt, at omkring denne turistby er det pumpningen af grundvand, som gør at søer og laguner udtørrer meget tidligere og dækker et mindre areal med vand. Forskerne kan også vise, at i takt med at arealet med drivhuse forøges, så reduceres arealet af vandfyldte søer og laguner i en stor del af parken.

I den nordlige del af Doñana er der forsat områder, hvor der synes at være mere vand end forventet ud fra modellering af klimaforandringernes effekt. Her har man foretaget forskellige interventioner for at forsøge at mindske vandforbruget, b.la. ved at fælde stærkt vandforbrugende eukalyptus plantager og genoprette vandløb.

Omverdenen er i oprør over denne udvikling. Over 1000, især spanske, forskere har advaret mod denne udvikling og der er indsamlet flere hundrede tusinder underskrifter til EU og den lokale andalusiske regering. Regeringen består af det konservative Partido Popular støttet af det stærkt højreorienterede Vox parti. Underskriftindsamlingen vil forsøge at påvirke politikerne til at iværksætte restriktioner, der skal reducere grundvandspumpningen omkring Doñana. Til trods for dette har den andalusiske lokalregering planer om at udvide arealet med kunstvanding i landbruget omkring Doñana med yderligere 1600 ha! Den Europæiske Unions Domstol og EU-kommissionen har advaret Andalusien Regering og truet med store bøder, hvis situationen forværres i Doñana, som følge af øget kunstvanding nær parken.

Måske er her noget at tænke over hvis man vil købe jordbær i januar!!

Som så mange andre steder i verden bliver landbrugets erhvervsinteresser desværre ofte prioriteret over naturen. Tænk bare på hvad der skete med landvinding i Danmark fra 2. verdenskrig til midt i 1960erne, hvor store naturområder blev inddæmmet, tørlagt og anvendt til landbrug. Ja, endog Roskilde Fjord var på tegnebrættet til at blive udtørret og anvendt til korndyrkning!

Foto: ES Jensen 2019

Vil du vide mere?

De Felipe M, Aragonés D & Diaz-Paniagua C. (2023). Thirty-four years of Landsat montoring reveal long-term effects of groundwater abstractions on a World Heritage Site wetland. Science of the Total Environment, 880. Thirty-four years of Landsat monitoring reveal long-term effects of groundwater abstractions on a World Heritage Site wetland - ScienceDirect

Hansen, K. (2008). Det tabte land, den store fortælling om magten over det danske landskab. Gads Forlag.

NASA – Earth Observatory (2023). Water woes in Doñana National Park. Water Woes in Doñana National Park (nasa.gov)